Novije i potpunije stranice pogledajte na adresi: http://www.dario-ljubesic.iz.hr/

Dario Ljubešić: Izjava o dostupnosti

Pristupne tipke

Većina preglednika omogućava definiranje pristupnih tipki (engl. access key) čijim se aktiviranjem (pritiskom) pokreće skok na određenu lokaciju. Na Windows-ima, funkcija se aktivira pritiskom na kombinaciju ALT + pristupna tipka, na Macintosh računalima, možete pritisnuti CTRL + pristupna tipka. Na svim stranicama definirane su slijedeće pristupne tipke:

TipkaPrikazuje
1Naslovnu stranicu
9Kontakt
0Izjavu o dostupnosti

Uobičajena pristupna tipka kojom se dolazi na pretraživanje (tipka 4) nije upotrijebljena jer pretraživanje nije napravljeno. Tipka 2 s kojom se preskače navigacija nije upotrebljena jer je na svim stranicama sadržaj odmah na vrhu stranice, a navigacija na dnu (navigacija se CSS tehnikama može postaviti na vrh stranice). Kompletna preporuka britanske vlade navodi slijedeće standardne tipke:

TipkaPrikazuje
SSkip navigation
1Home page
2What's new
3Site map
4Search
5Frequently Asked Questions (FAQ)
6Help
7Complaints procedure
8Terms and conditions
9Feedback form
0Access key details

Podrška standardima

Sve stranice napravljene su prema standardu XHTML 1.0 Strict. Stranice o rodbinskim vezama (u poddirektorijima ispod ged/data direktorija) napravljene su Perl skriptom (opisanom na stranici jednostavni template sustav) koja ih je sve provjerila (validirala). Stranice koriste strukturirano semantičko označavanje. Na primjer, na svim stranicama je glavni naslov (<h1>) jednak naslovu (<title>) u zagavlju stranice (<head>). Ispod glavnog naslova slijedi naslov drugog nivoa kojim započinje sadržaj stranice. Ispod sadržaja stranice nalaze se dijelovi koji mogu biti (prezentacijom) pomaknuti uz rub (lijevi, gornji, desni) poput dijela za promjenu izgleda stranice ili izbornika. Na kraju stranice je podnožje (engl. footer).

Veze (engl. link)

Tamo gdje nije jasno na što se odnosi veza, koristi se title atribut koji bolje objašnjava vezu. U vizualnim preglednicima koji podržavaju CSS3 preporuku (npr. Firefox 1.04), veze koje vode na druge site-ove posebno su označene.

Sve veze na stranicama su stvarne, tj. nema veza preko pseudo-protokola javascript: i nema veza koje otvaraju nove prozore. Sve veze mogu biti otvorene u preglednicima bez obzira na JavaScript podršku.

Veze za koje je potrebna JavaScript podrška stvaraju se JavaScript-om, pa je tako osigurano da ih preglednici koji nemaju JavaScript podršku neće niti prikazati.

Vizualni dizajn

Prezentacija svih stranica napravljena je CSS pravilima definiranim u vanjskim datotekama. Napravljeno je više stilova, što je opisano na stranicama o stilovima i stilovi (2). Neki noviji preglednici omogućavaju korisniku promjenu stila (Opera, Mozilla, Firefox), dok je za ostale napravljena promjena stila JavaScript-om. Preglednici koji nemaju odgovarajuću podršku JavaScript-a (ili ako je JavaScript onemogućen) neće prikazati dio za izbor stila.

U svim stilovima koriste se relativne veličine slova. Ako Vaš preglednik uopće ne podržava stilove, sadržaj je svejedno čitljiv.

Pogledajte

Naslovna stranica