Novije i potpunije stranice pogledajte na adresi: http://www.dario-ljubesic.iz.hr/

Dario Ljubešić: rodbinske veze

Predgovor

Sve je počelo radom prof. Antuna Petračića koji je 1987. godine sastavio skriptu naslovljenu "Tragom prezimena Ljubešić".

Ja sam dobio fotokopiju originalnog teksta negdje na prijelazu milenija, a onda je to kod mene stajalo dok nisam 2002-ge godine "surfajući" web-om naletio na GEDCOM format i programe koji s njim rade. To je bio poticaj koji me je naveo na prepisivanje podataka iz skripte u digitalni oblik. Do jeseni 2004-te godine su ti podaci stajali, dok ih jednom prilikom nisam pokazao svom ocu Marku kojemu se to jako svidjelo, te je krenuo prikupljati novije informacije. Prikupljanje informacija uključuje brojne telefonske razgovore, posjete, prepisivanje podataka s natpisa na grobovima, pretraživanje Interneta, prelistavanje knjiga i druge metode.

Svejedno, mnogi podaci su još nepoznati, posebno starijeg datuma. Do sada nismo ustanovili sve veze među nosiocima prezimena: posebno je slabo poznata geneza prezimena u Istri te u Privlaci kod Nina. Dodatno, u ovoj fazi uglavnom su prikupljani samo osnovni podaci o osobama (ime, prezime, datumi rođenja i smrti). Iz medicine (genetike) je poznato dosta o nasljeđivanju pa bi podaci o zdravlju (bolestima) osoba mogli pridonijeti boljitku nasljednika.

Tehnika

Za unos podataka koristio sam GenoPro program i iz njega eksportirao podatke u GEDCOM format. Napravio sam novi "skin" za GenoPro eksport i skript u Perl-u koji formatira podatke u XHTML formatu.

Izrada stranica o rodbinskim vezama detaljnije opisuje tehnike primijenjene za izradu ovih stranica.

Podaci

GenoPro program unesene podatke prikazuje na grafikonu (i taj grafikon je potaknuo mog oca na angaſman). To je vrlo praktično dok se radi o relativno malom broju osoba. Kasnije, sam broj osoba, "dubina" grafa (broj generacija) i posebno, višestruke veze među osobama, čine graf nepreglednim. Našavši se u takvoj situaciji, podijelio sam podatke na manje cjeline. Granica podjele nije strogo definirana, napravljena je ad hoc. Tako dobivene manje dijelove nazivao sam prema prezinavcontainer (ako ih je više, onda i inavcontainer) koje nosi osoba od koje se počinje. Kod osoba koje povezuju dva dijela podataka, postavio sam (u komentaru) vezu na drugi dio podataka.

Naslovna stranica