obiteljsko imanje Dominić

 

kalendar radova

proljeće - uzgajaju se mlade biljke u klijalištu, stakleniku, ispod folije ili u sobnim uvjetima; - početkom travnja sade se na otvorenom salata glavatica, koraba, rotkvica, cikla, grašak, luk, peršin, mrkva; sredinom mjeseca kupusnjače; - iznikle biljčice na otvorenom prekrijte folijom ili zaštitnom mrežom; - prije sjetve obavite osnovnu gnojidbu, kasnije dodajte glavna gnojiva; - biljke koje ste posijali na otvorenoj gredici dobro je noću prekriti folijom zbog noćnog smrzavanja; - oplijevite korov oko biljaka koje ste ranije posijali, a mlade biljke prorijedite; - rajčice i paprike u posudicama razmaknite kako bi se biljke snažnije razvijale; - u svibnju gredice za sjetvu i sadnju prekopajte, pograbljajte, pa pospite 5-10 cm debelim slojem komposta i sjeckanom travom da se površina ne isušuje; - poštujući plodored, izravno posijte salatu, mrkvu, peršin, ciklu, blitvu, rotkvu, krastavce, tikvice, bundeve, grah mahunar i dr.; - posadite presadnice rajčica, paprike, patlidžana, poriluka, celera i salate uzgojene u klijalištu, pa ih dobro zalijte; - povrće što ste ga posijali u ožujku i travnju okopavajte, plijevite, prorijedite i po potrebi zalijte; - kad grašak naraste do 20 cm, postavite granje ili razapnite mrežu, na koju će se oslanjati; - u svibnju već ima povrća od ranoproljetne sjetve; font>

- nastavite rezidbu voćaka koje je posađeno u jesen; - jabuke i kruške sadite u obliku vretena; - sadite marelice, breskve, orahe, maline, kupine,ribiz; - voćke možete prihraniti; - ako voćke još nisu propupale, orežite ih, a grmove prorijedite; - maline i kupine razmnožite polijeganjem; - prskajte prije cvjetanja protiv krastavosti; - otvoreno tlo ispod stabala voćaka i grmlja bobičastog voća prekrijte (slama, rezani travnjak); - pri suši zalijevajte; - u redove s jagodama stavite slamu; jagode koje su najviše rodile obilježite, i od njih ćete dobiti mlade biljke; - prskajte poslije cvjetanja protiv gljivičnih oboljenja: - sredstva protiv insekata koristite samo ako štetnika ima u velikom broju; - berite dozrele plodove (jagode, trešnje, dr.); - grmoliko voće razmnožite reznicama, a jagode vriježama;

ljeto - prorijedite gredice na kojima su biljke rodile pregusto; - ponovno uredite prazne gredice; - pazite na bolesti i štetnike, suzbijajte ih pri pojavljivanju; - berite dozrele plodove (jagode, trešnje, mahune, grašak, špinat, salata, blitva, kupus) i začinskog bilja (peršin, celer); - oplijevite korov na gredicama; - možete sijati grah, grašak, tikvice, mrkvu, celer, ciklu, sve vrste salate; - uklonite zaperke na rajčicama i donja 2-3 lista; b> - biljke zagrnite da pokrenete rast korijena; - gredice možete prignojiti, oplijeviti, zemlju razrahliti, malčirati i zalijevati; - plodovi skupljeni u ovom razdoblju sadrže više vitamina, sočniji su i ostaju dulje svježi; - gredice koje poslije berbe ostanu prazne očistite, prekopajte i pognojite i pripremite za uzgoj idućih kultura po plodoredu; - izravno u povrtnjak ili na posebnu gredicu za uzgoj presadnica posijte salatu, kinesko zelje, špinat, matovilac, blitvu, rotkvicu, ozimu salatu, kelj; - predvečer povrće okopavajte i plijevite kako biste sačuvali vlagu u tlu i spriječili korove da procvatu i osjemene se; - začinsko i ljekovito bilje (kadulju, ružmarin, metvicu, matičnjak) režite i sušite, pa spremite u staklenke; - radove obavljajte rano ujutro i predvečer; - skupite zrelo sjeme korjenastog povrća (cikle, mrkve, celera, korabe, peršina);

- plodove vretenastih grmova jabuka prorijedite i ostavite samo veće plodove; - kod berbe jagoda uklonite plodove sa sivom plijesni, kako ne bi zarazili zdrave plodove; zalijevajte jagode za vrijeme berbe; - obavite ljetnu rezidbu voćaka; - okopajte voćke, a tlo pod krošnjama malčirajte; - grane voćaka podbočite kolcima; - voćke, osobito trešnju, višnju i marelicu poslije berbe orežite, a vrste koje se mogu razmnožavati reznicama, razmnožite; - berite rane sorte jabuka i krušaka; - kod malina ukloniti stare izdanke, a mlade prorijedite; - početkom kolovoza jagode s jakim korijenom presadite na nove gredice; - voćke možete dobro prignojiti, jer o tome ovisi koliko će cvjetati sljedećeg proljeća; - grmove ribiza i kupina prorijedite; - grmove malina nakon berbe orežite do tla;

jesen - veći dio radova u vrtu odnosi se na berbu, vađenje i spremanje povrća za zimu; - želite li produljiti vegetaciju i berbu u jesen, postavite pokrivala; - gredice s kojih ste sve povrće pobrali štihajte i gnojite pa pripremite za uzgoj ozimih kultura; - početkom rujna izravno posijte rotkvice, a do sredine mjeseca špinat, matovilac; posadite luk srebrnjak, češnjak, luk kozjak te presadnice zimske salate i ozimog kelja; - na gredicu za uzgoj presadnica posijte na početku mjeseca ozimu salatu; - višegodišnje biljke na gredici za ljekovito i začinsko bilje, primjerice matičnjak i metvicu, razdijelite i rasadite, osobito ako su se jako raširile te ih pognojite zrelim kompostom; - kelj pupčar, brokulu, kinesko zelje, korabicu, mrkvu, poriluk i drugo kasno povrće okopajte i nagrnite te prignojite mineralnim gnojivom; - ne bude li kiše, povrće i na početku rujna redovito zalijevajte ali od sredine mjeseca prestanite zalijevati kako bi se povećala količina suhe tvari u tkivu biljaka; - povrće koje sadrži manje vode može se dulje čuvati; - u rujnu kompostnu hrpu treba prebaciti, promiješati i prorahliti da se prozrači i prosuši i pritom zreli kompost odvojiti za jesensku gnojidbu; - povrće za skladištenje kao mrkvu, peršin, rotkvu, celer, ciklu, kupusnjače, ne berite prije kraja listopada i onda spremite za zimu; - kasno povrće berite kada je suho vrijeme i onda ga spremajte; - poslije berbe sve prazne gredice raščistite; - zaražene biljke ne ostavljajte na gredicama i ne odlažite u kompostište; - prije nego padne snijeg poberite preostalo povrće; rašćistite sve prazne gredice, pognojite ih i preštihajte; - više se ne može sijati na otvoreno, ali u plastenike možete posaditi lučice za mladi luk, presadnice kelja i zimske salate, češnjak, te posijati špinat i matovilac;

- kasne sorte voćki ne berite prerano; bere se kada se plodovi lako skidaju sa stabla skupa s peteljkom, odnosno kada počnu jako opadati; - od kraja listopada sadite voćke i grmlje bobičastog voća; - stabla premažite vapnenim mlijekom, a mlada stabla poduprite kolcima; - zemlju iz vrta i voćnjaka treba dati na ispitivanje kvalitete tla i na osnovi rezultata obaviti ciljano gnojenje u idućoj godini; - prostorije za spremanje voća držite hladnima i vlažnima; - sadite voćke i grmove bobičastog voća dokle god tlo nije smrzlo; - stavite žičane navlake protiv zečeva na debla; - koru debla svih voćaka očistite od mahovine; - kupinama, malinama, i dr. odrežite reznice i pospremite ih do proljeća; - osjetljive grmove i drveće možete zaštititi od hladnoće omatanjem slamom ili zagrtanjem;

zima - uklonite biljne ostataka s gredica; - pregledajte i popravite alat i pribor; - razradite plodored tako da ista vrsta povrća ne dođe na isto mjesto najmanje tri godine; - pregledajte zalihe sjemenja i provjerite njegovu klijavost; - u klijalištu krajem veljače obavite prvu sjetvu salate, korabe i dr.; - rane vrste povrća posijte u posude uz prozor i pikirajte u ožujku ispod folije ili stakla; - pregledajte uskladišteno voće i uklonite trule plodove; - pripremite gredice za novu vrtnu sezonu;

- uklonite stare i bolesne voćke, a ako tlo nije zamrznuto možete posaditi nova stabla, odmah ih poduprite i zaštitite od hladnoće; - odstranite bolesne, suhe i preguste grane na voćkama; - prorijedite grmove jagodičastog voća, izbojke pikirajte kako bi se zakorijenili; - ako niste, mlada stabla zaštitite od glodavaca; - orežite grmove bobičastog voća (ranije će potjerati!) i mlade voćke; - veće rane od pile premažite sredstvom za zarastanje rana; - na južne strane drveća postavite dasku ili premažite stabla vapnom (zaštita od pucanja kore!); - možete uzimati reznice ribiza, ogrozda, malina, kupina te ih pikirati u vlažnom pijesku do proljeća; - voćke prignojite stajskim gnojivom ili kompostom, a zemlju razrahlite; - pri temperaturama ispod -5 °C ne vršite rezidbu;

 

uvodna | kontakt | na vrh | design by dd