obiteljsko imanje Dominić

 

obrada vrta

uobičajeni način uzgoja povrća je sađenje u dugim redovima; gredice širine 1,2 metra omogućuju prilaz s obje strane; ostavite prostor za kretanje između redova; različite vrste povrća mogu uspijevati u posudama, čak i grašak ili krumpir; ukrasno povrće može se posaditi pokraj cvijeća; povrće uspijeva na sunčanim mjestimazasadite voćke tako da ne bacaju sjenu na povrće i začinske biljke; možete posadite povrće i začinske trave u cvjetne lijehe; uvijek ćete naći mjesto na koje se može posaditi začinsko bilje;

priprema tla štihanjem/kopanjem pomaže da se zemlja prozrači, izlaže štetnike grabljivicama i omogućuje dodavanje gnojiva i komposta; najpogodnije vrijeme za kopanje je jesen i rana zima, ali možete ga dovršiti i na proljeće; ako je zemlja dobro prekopana, većina će jednogodišnjeg korova biti uništena i razgrađivanjem pretvorena u humus; nakon što ste prekopali zemlju i počupali korov (zajedno sa svim korijenjem), tlo valja pripremiti: fina, usitnjena zemlja osnova je sijanja sjemenja; povrtnjak treba okopati barem jednom na godinu; nekim nasadima koristi duboko kopanje; razmislite o plodoredu i planirajte mjesta za sadnju;

povrću treba mnogo hrane da bi dobro rodilo; dodavanje humusa poboljšava strukturu tla i prihranjivanje biljaka; ovaj način gotovo uvijek daje bolje rezultate od primjene umjetnih gnojiva; grabljama umiješajte gnojivo u zemlju i ravnomjerno ga rasporedite; posipajte gnojivo duž svake gredice, ali ne i na listove povrća; okopajte naknadno; kupusu koristi dodavanje dušićnog gnojiva; nanesite ga oko biljaka, izbjegavajući listove, okopajte motikom i zalijte; prihranjivanje je vrlo važno, pogotovo za presadnice i biljke koje se uzgajaju u posudama;

mjesto za kompost treba biti u blagoj sjeni; svi dijelovi biljaka iz vrta i kućanstva (listovi salate, kora krumpira, trava...) upotrebljavaju se za kompost; hrpa je na donjem dijelu široka 1,2-1,5 m, a visoka je oko 1,2 m; svaki sloj komposta posipa se vapnom i organskim dušićnim gnojivom; između pojedinih slojeva dodaju se grančice, koje ostaju od orezivanja; na kraju se sve natopi vodom (u vrijeme suše se lagano zalijeva); za nekoliko mjeseci hrpa je toliko istrunula da se može upotrijebiti (bez drvenastih dijelova); kompostna zemlja se stavlja ispod biljke i to samo po površini; kanta od 10 l komposta sadrži 10-20 g dušika, 10 g fosfora, 30 g kalija; 5 kanti je dovoljno za 10 m vrta; kompostiranjem se unište gotovo sve bolesti s otpalih dijelova biljke;

rana sadnja za svježe povrće početkom ili krajem sezone korisna su pokrivala (plastenici, staklenici, klijališta); u proljeće se postave pokrivala nekoliko tjedana prije sijanja kako bi se ugrijalo tlo; nakon što se tlo zagrijavalo tjedan do dva, pasadi se rano povrće, poput mahuna ili salate kristalke; uz salatu može se posijati rotkvice ili mrkvu; pokrivala jednako dobro zagrijavaju tlo i štite sadnice; folija protiv mraza (akril folija) će do određenog stupnja zaštititi nasade od mraza; zaštitne mreže djelomično štite od vjetra i tuče te nekih štetnika, ali ne pružaju osobitu zaštitu od mraza; pomićna pokrivala koriste se u proljeće, ali će također biti korisna kao jesenska zaštita; mnoge vrste povrća mogu ostati prekrivene sve dok ne sazriju, ali ne i one koje se oprašuju;

mnoge vrste povrća mogu se uzgajati u loncima ili presadnim kasetama, kao presadnice pa se presađuju već izrasle biljke; ovako uzgojeno povrće sazrijet će tjednima prije onog zasijanog izravno u tlo; ovaj je način pogodan za zeleno povrće - kupusnjače, osobito ako je tlo zaraženo kilom kupusnjače; biljke će se lakše oduprijeti bolesti ako rastu u steriliziranom kompostu; iznikne li više biljaka, neka u svakom loncu ostane po jedna; kad biljke očvrsnu, presade se na otvoreno; mnoge se vrste povrća siju u kasete, primjerice salata, koja se u vrt presađuje dok je posve malena; u svaku kasetu se posije po nekoliko sjemenki; ako proklije više sjemenki, biljke treba prorijediti dok su sitne i ostaviti samo jednu; prije presađivanja u vrt biljka se zalije i izvadi, pazeći da se ne oštetiti korijen;

kako biste povrću omogućili pravilan rast pažljivo pripremite gredice za sijanje; razbijte grumene zemlje preostale nakon kopanja kako biste stvorili sipku površinu za sijanje; poravnajte tlo grabljama i uklonite svaki veći kamen; većina vrtlara sije povrće u dugim redovima; možete odabrati sustav gredica širine l,2 metra koji osigurava prilaz s obje strane kako ne biste gazili zemlju dok plijevite, obrađujete tlo ili berete povrće; postavljanjem konopca ravno označite redove, napravite jarak; pridržavajte se uputa o dubini jarka otisnutih na vrećici sa sjemenjem; što ravnomjernije zasijte sjeme; ako je vrijeme suho, polijte jarak vodom da namočite tlo; zalijte prije sijanja da voda ne ispere sjeme; zatrpajte jarak i tako prekrijte sjeme; neke se sjemenke siju širom; razbacajte ih što ravnomjernije na pripremljeno tlo;

plijevljenje gredica korov izgleda ružno i ometa rast biljaka jer im oduzima vodu i hranjive tvari; ručno plijevljenje je nezaobilazno; ako korov izraste uz biljku izvucite ga jednom rukom, a drugom pridržavajte biljku da joj ne oštetite korijen; korov poput čička ili slaka slomit će se kad ga pokušate iščupati i dalje će se širiti; okopavanje motikom za suhoga vremena uništit će mnogo korova; upotreba kemijskih sredstava najbrži je način uklanjanja korova; odaberite odgovarajuće sredstvo, ovisno o vrsti korova i tla; prskajte samo ako nema vjetra, kako se kapi ne bi raspršile po travi i biljkama; mnogi herbicidi djeluju već za nekoliko dana;

prorijedite povrće dok su biljke još malene; dobit ćete niz pravilno raspoređenih biljaka; s presadnicama postupajte pažljivo;

ako je razmak među biljkama prevelik, pažljivo ih presadite; jedan sat ranije obilno ih zalijte; rahlite zemlju oko gusto zasađenih biljaka ili ih podignite s grumenom zemlje oko korijena; zasadite lopaticom ili sadilicom, učvrstite i utisnite zemlju oko korijena;

podupiranje grah koji se penje, visoki grašak i rajčice trebaju oslonac koji se postavlja dok su biljke još malene; za grašak, nakon orezivanja voćki, sačuvajte tanke grane, odaberite visinu koja odgovara biljci i postavite kolce među stabljike graška kada dosegnu visinu od 5 cm; grašak će se sam prihvatiti za kolac kovrčavim viticama; najlonske mreže dobri su potpornji graha i graška; razapnite ih između dva stupa ili izradite okvir od kolaca; odaberite mreže otvora 10 centimetara; mladi grah moći ćete provući kroz otvore kad se počne penjati; štapovi vezani poput indijanskog šatora idealan su oslonac za neke vrste graha; vežite četiri do šest štapova pri vrhu ili ih provucite kroz plastični držač; grah će se obaviti oko štapova i sam se pridržavati; pojedinačne kolce koristite za vezivanje rajčica; ukopajte 30 - 60 centimetara kolca u tlo kako bi mogao nositi težinu plodova;

produženje sezone kako biste zaštitili povrće i sačuvali ga za zimu, na kraju kao i na početku sezone upotrijebite pokrivala; neke vrste povrća i začinskog bilja, primjerice peršin, nastavit će rasti i duže trajati ako ga prije nego nastupe hladni dani prekrijete pokrivalom; repa i celer mogu se ostaviti zimi u zemlji; zaštitite ih od jaka mraza 15 cm debelim slojem slame; želite li zimi svježe povrće, krajem ljeta zasijte rotkvice i matovilac; salatu možete sijati na otvorenom, ali će bolje uspijevati u hladnom klijalištu zaštićenom pokrivalom; zimska rotkva sije se krajem ljeta; izvadite je u kasnu jesen i uskladištite u vlažnoj zemlji, na hladnu i tamnu mjestu; za dozrijevanje vrtnih rajčica na kraju sezone upotrijebite pokrivala; položite slamu na tlo, uklonite potporne kolce i ostavite biljke da leže na slami; da ubrzate dozrijevanje prekrijte redove rajčica folijom;

povrće na terasi velik broj kultura možete uzgajati u malom prostoru; neke od njih zasadite na terasi kao dekorativne lončanice; vreće sa zemljom su pogodne za uzgoj mnogih vrsta povrća, pa čak i ranog krumpira; ne otvarajte vreću na uobičajeni način nego izrežite otvore kroz koje ćete saditi krumpir; biljke dobro zalijevajte i prihranjujte tekućim gnojivom; na isti način možete uzgojiti špinat i celer; zasijte ih izravno u vreću ili zasadite mladice; grašak i patuljaste mahune siju se izravno u vreće; minijaturne vrste rajčica mogu se uzgajati u prozorskim sanducima; salatu koju režete da bi rasla zasadite u prozorski sanduk; neke se vrste rajčica mogu saditi u vaze i lonce krajem proljeća i početkom ljeta; hranite ih tekućim gnojivom; tikvice i grmoliki krastavci uspijevaju u velikim vazama i loncima i vrlo su dekorativni;

pravilnim branjem i spremanjem uživat ćete u plodovima tijekom zimskih mjeseci; luk se može skladištiti u mrežama, ali će ljepše izgledati ako osušene neoštećene stabljike luka upletete u konopac; objesite konopac na hladno mjesto gdje zrak slobodno struji; jezgra cvjetače izgubit će boju na ljetnom suncu ili će je uništiti mraz; prekrijte je listovima; kad je jezgra gotovo zrela, preklopite lišće da je zaštitite; savijete li listove i pritom ih ne oštetite, cvjetača će vam duže trajati; sorta kelja pupčara koji se mora smrznuti ima mladice koje dozrijevaju gotovo u isto vrijeme; ostale vrste uglavnom dozrijevaju postupno; najprije poberite najniže, ostavljajući malene prokulice na vrhu stabljike da sazriju; otkinite požutjele listove da smanjite opasnost od bolesti; mrkvu i ciklu izvadite da ne bi istrunule u zemlji; zavrtanjem otkinite lišće da korijen ne trune; položite korijene u veliku kutiju na vlažan pijesak tako da se ne dodiruju; složite ih u slojeve, a kao završni postavite 15 cm zemlje ili pijeska; skladištite u hladnom spremištu ili na otvorenom; izvadite krumpir iz zemlje kad zeleni dio biljke odumre; ostavite ga nekoliko sati na površini da se osuši; sortirajte ga, manje i srednje gomolje upotrijebite, a samo najveće plodove spremite; držite ga u papirnatim vrećama na hladnom i zaštićenom mjestu; prije skladištenja krumpir osušite; prije spremanja bijelog i crvenog kupusa otkinite grube vanjske listove; skladištite na zračnom i hladnom mjestu, pri temperaturi nešto višoj od 0°C; stavite u letvarice (slama će zaštititi kupus, ali nije obvezna) ili objesite u mreže;

 

uvodna | kontakt | na vrh | design by dd